Häpnadsväckande natur Blå Lagunen Gejsern Strokkur Gullfoss vattenfall Thingvellir Nationalpark

Nationalparker

Njut av den isländska naturen

Definitionen för ett fredat område till lands och/eller sjöss är att det är värt att skydda och bevara den biologiska mångfalden, och de naturliga och till dem de förbundna kulturella resurserna. Genom att förklara ett område som skyddat säkrar vi därmed vår och kommande generationers rätt till att njuta av orörd natur. Fredade områden är självklart speciellt intressanta för turister eftersom de är Islands största skatter i naturen. Därför uppmuntras också turister att besöka de fredade områdena och njuta av dem, samtidigt även hålla sig till gällande regler.

Tre nationalparker

Turister kommer för att uppleva den isländska naturen, njuta av dess skönhet och lära av den. I nationalparkerna är respekten för miljön i centrum. De anställda där har som uppgift att infomera de besökande, lära de unga att respektera miljön, lägga grundstenen för ännu större respekt, tolerans och upmärksamhet vad gäller hela vår gemensamma planet.

Det inhemska miljö- och livsmedelsverket har det övergripande ansvaret för nationalparker och andra fredade områden på Island. I dag finns tre nationalparker runt om i landet, alla med sina egna, speciella sevärdheter.

Vatnajökull Nationalpark

Europas största nationalpark.
2008 påbörjades ett naturkonservatprojekt av en tidigare oskådad skala, då den 12.000 kvkm stora Vatnajökull Nationalpark etablerades. Få, om några, regioner i världen erbjuder en sådan blandning av dynamiska glaciärer, geotermisk energi och frekventa subglaciära vulkaniska aktiviteter, sammanfogade med stora vattenkaskader.

Läs mer om Vatnajökull Nationalpark här: Vatnajökull Nationalpark.

Thingvellir

Thingvellir - som är "symbolen för den isländska medvetenheten", ligger precis i sprickan mellan den europeiska och amerikanska, geologiska plattan. I Tingvallasjön simmar fiskar som inte finns någon annanstans.

Läs mer om Thingvellir här: Thingvellir.

Snaefellsjökull nationalpark

Snaefellsjökull nationalpark - ligger vid foten av en vulkan täckt av en glaciär, och är laddad av både mystik och romantik. Det är den enda nationalparken som sträcker sig från stranden upp till bergstopparna.

Läs mer om Snaefellsjökull nationalpark här: Snaefellsjökull nationalpark.