Häpnadsväckande natur Blå Lagunen Gejsern Strokkur Gullfoss vattenfall Thingvellir Nationalpark

Bra att veta

Klimat

Tack vare Golfströmmen har Island ett kyligt, tempererat kustklimat, kyligt om sommaren och milt om vintern. Vädret kan skifta och turister måste vara förberedda på alla slags väder.

Väder/Klädsel

Till en resa på Island bör man ta med sig lätta ylleplagg, en tröja eller kofta, vind- och regntäta ytterkläder och kraftiga skor. Resenärer som ska campa eller färdas i inlandet, behöver varma underkläder och strumpor, gummistövlar och en varm sovsäck. Aktuellt väder finns på: en.vedur.is.

Genomsnittstemperatur ('C)

Månad Reykjavik Akureyri
Jan -0.2 -1.5
Feb -0.2 -0.4
Mars 0.8 -1.4
April 3.9 1.4
Maj 8.6 8.0
Juni 10.6 9.1
Juli 12.5 12.4
Aug 11.5 11.5
Sep 9.4 9.8
Okt 2.8 1.2
Nov 2.8 1.1
Dec 1.1 -0.3

Tidszon

Island följer Greenwich Mean Time (GMT) hela året och har inte sommartid.

Hälsa/Apotek/Nödhjälp

Islänningar lever ett sunt liv tack vare ren luft, rent vatten och förstklassig fisk. Man kan tryggt dricka kranvattnen överallt. Apotek heter "apotek" på isländska och har öppet under ordinarie affärstider. Många har kvällsöppet. I Reykjavik finns många privatpraktiserande läkare och specialister. Många tar emot patienter med kort varsel. Det finns också många vårdcentraler med offentliganställda husläkare. De tar emot patienter med kort varsel under kontorstid. För mer information besök: www.heilsugaeslan.is

Valuta och växling

Islands myntenhet är "krona". Myntens valör är 100 kr., 50 kr., 10 kr., 5 kr. och 1 kr. Sedlars valör är 5000 kr., 2000 kr., 1000 kr. och 500 kr. Valutaavdelning finns på alla banker, öppningstid mån-fre 09:15-16:00.

Isländsk valuta går ej att växla till sig i Sverige. Det går bra att ta ut pengar på Island i bankomater, till exempel med VISA-kort. Växlingskurser tillämpas vanligtvis vid uttag, kolla med din bank för aktuell kurs och om din bank tar ut någon avgift vid uttag. I de flesta affärer på Island går det bra att betala direkt med VISA-kort eller Mastercard. Notera att det kan förekomma skillnader mellan den officiella växlingskursen på Island och den kurs som kreditkortsföretagen använder sig av.

Shopping

Isländska butiker håller internationell standard och har ett stort varusortiment. Lokala specialiteter är ullvaror som t.ex. ylletröjor, koftor, mössor och vantar; handgjord keramik, glas och silversmycken. Dessutom erbjuds en mängd olika havsdelikatesser av förstklassig kvalitet.

Dricks

Serviceavgifter och moms är genomgående inkluderade i priserna på Island.

Tax-free shopping

Utlänningar som handlar på Island kan få momsavgiften (VAT) återbetald. Detta innebär en reduktion av upp till 15% för besökare som lämnar landet inom 3 månader efter att köpet har gjorts. Köpesumman får inte understiga ISK 4000 (inkl. moms) per affär och alla varor (med undantag för ullvaror) måste uppvisas inför tullen före incheckning. Detta gäller enbart i flyghamnen i Keflavik om återbetalningen överstiger ISK 5.000. Återbetalning kan erhållas i kontanter i Landsbanki Islands i avgångsthallen.

Postkontor

Det finns postkontor i alla större tätorter på Island.
Allmänna öppningstider är: mån-fre 09:00-16:30.
Postkontoret på Grensasvegur 9 är öppet på lör året runt kl. 10:00-14:00.
Postkontoret på Thönglabakki 4 är öppet mån-fre 10:00-18:00.